Κύθνος Δρυοπίδα

Η Χώρα, τα χωριά και οι οικισμοί της Κύθνου

Η Δρυοπίδα της Κύθνου είναι ένας μεγάλος παραδοσιακός οικισμός που έχει πάρει το αρχαίο όνομα της Κύθνου από τους πρώτους οικιστές της τους Δρύοπες. Ο οικισμός ονομάζεται και Σύλλακας ή απλά Χωριό και δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα κυρίως από πρόσφυγες από την Κρήτη.

Κύθνος Δρυοπίδα

Η Δρυοπίδα παρόλο που δεν είναι τουριστική είναι ένα οικισμός φροντισμένος και νοικοκυρεμένος που δείχνει την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους. Η Αρχιτεκτονική της Δρυοπίδας δεν είναι η τυπική Κυκλαδίτικη. Ο οικισμός είναι χτισμένος ανάμεσα σε δύο λόφους, προστατευμένος από τους αέρηδες του Αιγαίου. Έτσι τα περισσότερα σπίτια έχουν κεραμοσκεπές. Βέβαια σε αυτό έχει παίξει και ρόλο ότι το χωριό έχει παράδοση στην Κεραμική τέχνη. Από αυτή την άποψη η Δρυοπίδα θυμίζει λίγο την Ιουλίδα στην διπλανή Κέα.

Η Δρυοπίδα θα μπορούσε άνετα να αναπτυχθεί τουριστικά. Διαθέτει ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο, ένα λαογραφικό και το σπήλαιο Καταφύκι. Ενώ λίγο πιο έξω από το χωριό υπάρχουν ερειπωμένοι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι. Στην Δρυοπίδα μπορείτε να προμηθευτείτε εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Κύθνου.

ΔΡΥΟΠΙΔΑ - ΚΥΘΝΟΣ ΧΩΡΑ - ΧΩΡΙΑ - ΟΙΚΙΣΜΟΙ