Κύθνος Θερμές Πηγές

Οι Θερμές ιαματικές πηγές της Κύθνου

Η Ελλάδα διαθέτει πολλές θερμές πηγές. Πολλά μέρη για ιαματικά λουτρά, αλλά όχι στις Κυκλάδες. Οι Θερμές πηγές της Κύθνου είναι μοναδικές. Άλλωστε η ύπαρξη των πηγών αυτών, ήταν που έδωσε το όνομα «Θερμιά» στην Κύθνο και έτσι ήταν γνωστή σε ντόπιους και ξένους για εκατοντάδες χρόνια.

Κύθνος Θερμές Πηγές

Οι θερμές πηγές της Κύθνου βρίσκονται στον παραθαλάσσιο οικισμό Λουτρά, που πρακτικά οφείλουν την ανάπτυξη τους στην ύπαρξη των πηγών. Η μια πηγή, η θερμή πηγή των Αγίων Αναργύρων, υποτίθεται ότι έχει αξιοποιηθεί και γύρω από αυτή ιδρύθηκε υδροθεραπευτήριο ήδη από τα χρόνια του Όθωνα. Η δεύτερη θερμή πηγή της Κύθνου ρέει ελεύθερα προς την θάλασσα και μπορεί να την απολαύσει ο επισκέπτης εντελώς δωρεάν για όσο θέλει μπροστά στην παραλία των Λουτρών.

Οι θερμές πηγές για αρκετά χρόνια, ήταν ο μοναδικός λόγος ύπαρξης ξένων επισκεπτών στην Κύθνο. Σήμερα το οργανωμένο θεραπευτήριο ουσιαστικά έχει παρακμάσει και περιμένει και αυτό την αξιοποίηση του, αλλά παραμένει σημαντική για τον επισκέπτη της Κύθνου η δωρεάν δεύτερη πηγή, που ονομάζεται του Κάκαβου. Η πηγή με το πραγματικά πολύτιμο νερό της, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως υπέρθερµη σιδηρούχος αλιπηγή χλωριούχων αλκαλικών γαιών, φτάνει σε θερμοκρασία μέχρι και 52 βαθμούς κελσίου.

Οι Αλιπηγές αυτού του τύπου είναι γενικά παραδεκτό ότι κάνουν καλό στην ραχίτιδα, παθήσεις του αίµατος και της λέµφου, παθήσεις του νωτιαίου µυελού, ρευµατοειδείς παθήσεις, αρθρίτιδες, νευρώσεις, διογκώσεις της σπλήνας και του ήπατος, διαταραχές της κυκλοφορίας του αίµατος και δερµατικές παθήσεις. Η αίσθηση αν βρίσκεσαι μέσα στη θάλασσα εκεί που καταλήγει το ρυάκι της πηγής, είναι μοναδική. Αν βρεθείτε στην Κύθνο μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Σκεφθείτε ότι για χρόνια άλλοι άνθρωποι ταξιδεύουν στην Κύθνο μόνο για αυτό.

ΚΥΘΝΟΣ ΘΕΡΜΕΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ