Κύθνος Κρινάκια της Άμμου

Λευκά Κρινάκια της Άμμου στην Κύθνο

Τα Λευκά Κρινάκια της Άμμου τα έχω συναντήσει σχεδόν παντού στα ταξίδια μου στην Ελλάδα. Τα συνάντησα και σε αρκετές από τις παραλίες της Κύθνου και χάρηκα γιατί αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι τα σέβονται. Τα Κρινάκια της Άμμου έχουν πανάρχαια ιστορία, κοινή με τους θαλασσινούς πολιτισμούς του Αιγαίου.

Κύθνος Κρινάκια της Άμμου

Όταν καρπίζουν τα κρινάκια οι σπόροι τους είναι μικροί και μαυριδεροί σαν μικρά κομμάτια κάρβουνο. Αλλά αυτοί οι σπόροι που τους παρασέρνει το παραμικρό φύσημα του ανέμου, είναι η δύναμη του φυτού. Με τον αέρα φτάνουν στην θάλασσα και με τα κύματα και τα θαλάσσια ρεύματα φτάνουν σε κάποια άλλη αμμουδερή παραλία. Έτσι δεν αποίκησαν οι αρχαίοι Έλληνες όλη την μεσόγειο;

Το Κρινάκι προτιμά παραλίες με αμμόλοφους, αλλά βολεύεται και με αμμουδερές παραλίες με βότσαλα. Εκεί ο σπόρος θα μείνει θαμμένος ακόμη και για αρκετά χρόνια μέχρι να είναι οι συνθήκες ιδανικές για να φυτρώσει. Σχηματίζει ένα βολβό με βαθιές ρίζες όσο να βρίσκει την υγρασία της θάλασσας. Από τον βολβό φυτρώνει το φυτό που ξεκινάει από τον Αύγουστο να ανθίζει. Όπου και να το δείτε το Κρινάκι της Άμμου αναλογιστείτε το ταξίδι που έκανε για να φτάσει μέχρι εκεί και μην το κόψετε, αφήστε το να συνεχίσει το αέναο ταξίδι του. Μπορείτε να το καμαρώσετε, να το φωτογραφήσετε, σκύψτε στην άμμο να το μυρίσετε, το άρωμα του είναι μεθυστικό.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Pancratium maritimum (Παγκράτιο το παράλιο) και ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας που θα βρεθεί του δίνουν κι άλλα ονόματα. Κρινάκι της Παναγίας, Κρινάκι του Αγίου Νικολάου, αλλά και Κρινάκι του Μίνωα ή της Κνωσού, ασφόδελος και νάρκισσος της θάλασσας.

ΚΥΘΝΟΣ ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ