Το Μυριστικό Κυδώνι

Η Παραδοσιακή Κουζίνα της Κύθνου

Συγγραφέας: Γιώργης Βενετούλιας

Εκδοτικός Οίκος: Εκδόσεις Εν Πλω

Πρόλογος του Ηλία Μαμαλάκη

Το "Μυριστικό Κυδώνι" του Γιώργη Βενετούλια και των εκδόσεων Εν Πλω, δεν είναι ένα απλό βιβλίο μαγειρικής, είναι μια μικρή εγκυκλοπαίδεια του νοικοκυριού της Κύθνου, όπως αναφέρει και ο Ηλίας Μαμαλάκης στον πρόλογο του. Για να το λέει αυτό ο εθνικός μας μάγειρας που είναι λάτρης της ιστορίας και της λαογραφίας, κάτι παραπάνω ξέρει.

Το Μυριστικό Κυδώνι - Η Παραδοσιακή Κουζίνα της Κύθνου

«Το βιβλίο εξηγεί ήθη και έθιμα, συνδυάζει φαγητά με γιορτές, και σε κάθε συνταγή έχει ένα μικρό πρόλογο που δείχνει την αγάπη του συγγραφέα για την παράδοση. Όσον αφορά τις συνταγές δεν κάνει διάκριση καμία. Τα ψάχνει όλα, ψάρι, κρέας, κυνήγι, λαδερά, πίτες και γλυκά, πλούσια και φτωχά.
Όλα τα κεφάλαια έχουν τις λαογραφικές αναφορές τους. Οι συνταγές δεν είναι τετριμμένες και επαναλαμβανόμενες. Κάθε άλλο, έχουν εκείνες τις μικρές πτυχές του μυστικού που τις κάνουν να διαφέρουν από το τετριμμένο. Αίφνης, στο παστοκύδωνο εκτός από την αρμπαρόριζα βάζει και λίγο ούζο.
Η έρευνα που έκανε ο συγγραφέας με τις παλιές νοικοκυρές του νησιού είναι εμφανής.
Τούτο το βιβλίο δεν είναι ένα απλό βιβλίο μαγειρικής, είναι μια μικρή εγκυκλοπαίδεια του νοικοκυριού της Κύθνου.
Υπάρχουν συνταγές που θα ενθουσιάσουν όλους τους γαστρονόμους της χώρας. Μερικά πράγματα ξεπερνιούνται, αλλά είναι μεγάλη η ανάγκη να τα μαθαίνουμε με μοναδικό σκοπό να γνωρίσουμε το παρελθόν μας, και άλλα πράγματα είναι ανάγκη να τα αναβιώσουμε για να ευχαριστηθούμε τη γεύση έτσι όπως την ευχαριστιόντουσαν οι προπάτορές μας».

ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ

Βιβλιοπωλείο εκδόσεων Εν Πλω
Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου 105 64 Αθήνα
Τηλέφωνο: 211 1198900-901

ΜΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΥΔΩΝΙ - Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΘΝΟΥ - ΚΥΘΝΟΣ ΒΙΒΛΙΑ